Logo Gillian Bakker

Voordelen van ademwerk

Er zijn diverse voordelen van ademwerk. Van stressvermindering en ontspanning tot verbeterde mentale helderheid en emotioneel welzijn. Ademhalen doen we continu, maar zelden staan we stil bij de diepgaande voordelen van ademwerk op onze fysieke, mentale en emotionele welzijn. Bewust verbonden ademhalen wordt steeds populairder…en terecht!

In deze podcast aflevering ga ik in op de verschillende voordelen van ademwerk, hoe ze bijdragen aan fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid, en vooral hoe ademwerk jou weerbaar maak in het leven. Wanneer je ademwerk regelmatig doet, zul je de kracht ervan ervaren.

Luister naar de podcast – 34: Voordelen van ademwerk

Voordelen van ademwerk en mijn verhaal

In 2021 kreeg ik één van de grootste testen in mijn leven. Ik werd (alleenstaand) moeder en verloor 5 maanden later plotseling mijn eigen moeder. Het was een wervelwind aan emoties. Er was weinig dat ik kon doen behalve mijn to-do lijsten blijven afvinken, doorgaan en ademhalen. Verbonden ademhalen heeft mij in deze periode ontzettend geholpen. Ik kon emoties ervaren, rouwen en tegelijkertijd de mooie momenten met mijn baby vieren. Hiervoor was ik al enthousiast over ademwerk, maar na deze periode weet ik één ding zeker: ik wil niet meer zonder. Hieronder vind je nog een aantal redenen waarom ik regelmatig ademwerk doe (en nu faciliteer!).

Algemene stressvermindering

Door verbonden te ademhalen activeer je het parasympathisch zenuwstelsel, ofwel het gedeelte van je zenuwstelsel verantwoordelijk voor rust en ontspanning. Gedurende de dag leven we vaak in fight or flight mode. We ervaren stressmomenten, groot en klein. Van de spoed e-mail van je baas tot een ruzie met je partner. En dan hebben we het nog niet over het ervaren van trauma’s. Door ademwerk ontspan jij je lichaam en hoofd wat bijdraagt aan innerlijke rust.

Emoties voelen in plaats van analyseren

Emoties voelen is voor veel mensen erg lastig. Ook voor mij. Ik kan praten over mijn emoties en analyseren, maar dat is het niet hetzelfde als emoties voelen. Door ademwerk kan ik emoties ervaren in mijn lichaam. Ik voel bijvoorbeeld het verdriet en kan heel hard huilen of juist heel erg boos worden. Omdat mijn gedachten tijdens ademwerk “uit zijn”, kom ik in contact met mijn lichaam. Het was een hele ontdekkingstocht om emoties te voelen. Hoe voelt rouw, verdriet, blijdschap, woede en angst in mijn lichaam en niet in mijn hoofd?

Lichaamsbewustzijn

Ademwerk heeft mijn traditionele therapietraject ondersteund. Waar ik bij de psycholoog veel heb gepraat over de emotie, kon ik het in ademwerk voelen. Verder vroeg mijn psycholoog bijvoorbeeld dingen als: waar in je lichaam voel jij je verdriet? Ik kon daar vroeger nooit antwoord op geven. Door ademwerk kan ik de signalen veel eerder oppakken. Ik voel een brok in mijn keel, een knoop in mijn maag en mij borstkas spant zich aan. Op dat moment weet ik dat de emotie door mijn lichaam gaat.

Energetisch lichaam reinigen

Emotie is energie in motie. Er gaat letterlijk iets door je lichaam heen. Energie kun je niet vernietigen, maar je kunt het wel transformeren. Tijdens een ademwerksessie laat je spanning los en kun je bijvoorbeeld rouw omtoveren tot motivatie. Door de emotie te ervaren, begint het los te staan van jou. Je identificeert niet met de zwaardere emotie en hebt daarom meer controle over wat je met de energie doet (“ik ben verdrietig” versus “Ik voel verdriet”).

De link tussen spiritualiteit en wetenschap

Ademhalen is een fysieke handeling waarvan de kracht wetenschappelijk is bewezen. We weten heel veel over ademhaling, onze longen en ons zenuwstelsel. Tegelijkertijd kom je tijdens een ademwerk sessie in een alternatieve staat van bewustzijn. Je ervaart een connectie tot het grotere geheel. Een ademwerk sessie wordt daarom vaak gezien als een spirituele ervaring. Verbonden ademhalen is daarom de brug tussen wetenschap en spiritualiteit.

Preventieve zorg

Ik zal niet zeggen dat ademwerk burn-outs en depressies voorkomt. Want zelf heb ik er helaas ook mee te maken gehad, ondanks dat ik veel ademwerk beoefen. Maar ik geloof wel in investeren in holistische gezondheid zodat je het leven, en alle ups en downs goed kunt blijven dragen. Je wordt minder snel vatbaar voor emotionele triggers en voelt je evenwichtig. Net als dat je supplementen slikt om een verkoudheid te voorkomen, kun je ademwerk doen als bijdrage aan jouw algemene gezondheid.

Voordelen van ademwerk Gillian Bakker Take the Leap podcast

Wat zit er nu in de weg van een energiek, liefdevol en succesvol leven? Doe de gratis Schaduw Archetype Quiz en ontvang direct een werkboek met oefeningen en een meditatie. 

Maak een keer gratis en vrijblijvend kennis met mij

Wil je door mij begeleid worden? Bekijk het meest recente aanbod via www.gillianbakker.com