Logo Gillian Bakker

Wat is schaduwwerk?

Schaduwwerk staat centraal in mijn praktijk. Maar wat is schaduwwerk eigenlijk? Die vraag krijg ik nogal regelmatig. Het is een prachtig proces waarin jij meerdere (onbewuste) kanten van jezelf leert kennen. Voor mij betekent het vooral bezig zijn met de ongewenste kanten van mezelf: de perfectionist, de control freak, de people pleaser, ga zo maar door. Hoe kan ik met die kanten van mezelf omgaan?

Luister naar de podcast – 38: Wat is schaduwwerk en wat kan het voor jou betekenen?

Wat is schaduwwerk precies?

Schaduwwerk is een manier om naar jezelf te kijken en een beter begrip te krijgen van waarom je bepaald gedrag vertoont of bepaalde gevoelens hebt. Het draait om het verkennen van de “donkere delen” van jezelf die je misschien liever negeert. Het idee is dat door diep in deze ‘schaduwen’ te duiken, je meer inzicht krijgt in jezelf en beter kunt groeien als persoon. Het proces draait dus vooral om zelfkennis te vergroten. Het kan soms uitdagend zijn en tegelijkertijd is het heel bevrijdend om jezelf op deze manier te leren kennen.

Hoe ziet een schaduw eruit?

Zoals eerder gezegd is een schaduw een gedeelte van jezelf wat je liever negeert of waar je misschien niet bewust van bent. Vaak komt de schaduw naar boven in patronen die je niet leuk vindt in je leven. Denk bijvoorbeeld aan altijd te weinig geld hebben, geen goede relatie kunnen krijgen of niet gezond kunnen leven.

Hieronder geef ik je een aantal concrete voorbeelden van schaduwen in het dagelijks leven:

  • Geld – je geeft altijd te veel geld uit of je wilt alleen maar sparen.
  • Liefde – je trekt partners aan die emotioneel niet beschikbaar zijn
  • Gezondheid – je hebt moeite met afvallen en houdt sporten niet vol
  • Mentale gezondheid – grenzen stellen en communiceren vind je moeilijk.
  • Eigen bedrijf – je durft geen video’s te plaatsen op social media waardoor je marketing en potentiële klanten misloopt.

Waarom doe je aan schaduwwerk?

Schaduwwerk kan je helpen om jouw grenzen te verleggen en hardnekkige patronen in je leven te doorbreken. Wanneer je meer zelfkennis krijgt en weet waarom je bepaald gedrag vertoont of bepaalde emoties hebt, kun je andere keuzes maken in je leven. Je leert met een nieuw perspectief naar je problemen kijken. Dit zorgt ervoor dat je jouw gedrag kunt veranderen waardoor je andere (betere) resultaten ervaart.

Ik zal je een concreet voorbeeld geven. Wanneer je begrijpt waarom je overmatig geld uitgeeft, kun je in de toekomst beter met je geld omgaan. Het betekent niet dat sparen opeens makkelijk is voor je, maar je hebt wel meer begrip en compassie voor jezelf wanneer je (grote) uitgaven doet. Je kunt er ook voor kiezen om het geld niet uit te geven omdat je weet welk negatief patroon je daarmee in stand houdt.

Is schaduwwerk spiritueel?

Wat mij betreft is schaduwwerk een spiritueel proces. Het draait om het omarmen van alle aspecten van jezelf, inclusief de “ongewenste”kanten. Dit leidt tot persoonlijke groei en transformatie, waarbij je jezelf bevrijd van belemmerende overtuigingen en gedragspatronen. Jouw ziel bevat zowel positieve eigenschappen als “negatieve” en met schaduwwerk leer je van het geheel te houden. Je voelt je daarom meer verbonden met je Hogere Zelf en het hele universum. Dit alles staat los van religie.

Wat is het verschil tussen schaduwwerk en therapie?

Er is veel overlap tussen therapie en schaduwwerk. Toch zie ik een aantal grote verschillen. In therapie werk je er bewust aan om fysieke, mentale en emotionele klachten te verminderen. Dat is in schaduwwerk niet per se het geval. Schaduwwerk is meer een ontdekkingstocht. Verder is therapie vaak gericht op praten of somatische oefeningen. In schaduwwerk gebruik je ook intuïtieve middelen zoals kaartleggingen, plant medicijnen of energetisch werk.

Net als dat fysieke klachten veroorzaakt kunnen worden door mentale of emotionele klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn door stress), kun je fysieke, mentale en emotionele klachten ook veroorzaakt worden door spirituele oorzaken. In schaduwwerk benader je jouw klacht vanuit een spiritueel perspectief.

wat is schaduwwerk

Wat zit er nu in de weg van een energiek, liefdevol en succesvol leven? Doe de gratis Schaduw Archetype Quiz en ontvang direct een werkboek met oefeningen en een meditatie. 

Maak een keer gratis en vrijblijvend kennis met mij

Wil je door mij begeleid worden? Bekijk het meest recente aanbod via www.gillianbakker.com